Information på höst jobb på banan

Timrå GolfklubbBaninfo

Nu börjar en otroligt tuff och intensiv säsong närmare sitt slut. Även om vi visste i oktober före året att invintring inte skulle blir bra pga allt regn och brist på sol och värme så anande vi aldrig att det skulle bli så här. En otroligt kall, blåsig och torr vår förvärrade de skadorna och gjorde det mycket svår att odla gräs. Men den senaste tiden har greenerna nästan nått fram men självklart är jag besviken att vi inte ha lyckats fullt ut. Tees har också varit ett område som har slitits otroligt hårt under de senaste åren med det speltrycket vi har haft. Tittar man på tee 62 och jämföra med tee 57 eller tee 50 ser man att det är en stor skillnad som helt och hållit beror på slitage. Dessutom blir tees lite sandiga av allt lagning och även lite konvex där det måste lagas mest i mitten.

Men redan nu börjar vi ta tag i saker inför nästa säsong. Under veckan har vi hunnit lufta alla greenområden som kommer att dressa ganska kraftig under kommande veckan. Senare när marken har blivit kallare kommer vi att testa att stödså vissa partier för att får bättre gräsbestånd nästa säsong.

Vi kommer även under veckan att djuplufta alla greener och dressa dem. Det ger plats för rötterna som ska utveckla sig och samtidigt minimera stående vatten från höstregnet. Greenerna kommer blir en aning hoppigare än vanligt men vi kommer att välta extra för att minimera den risken.  

Under veckan kommer vi också att börja ta emot såbädds materialet till en torvodling. Den kommer att byggas i skogen till höger om tee 50 på hål 11. Där kommer vi att odla gräs till greenerna som vi kan använde för att laga ev. greenskador som uppkomma under vinter eller sommar. Då slipper vi måste ta gräs från den stora putting greenen vilket ger ett dåligt intryck över övningsområdet. Jag har även varit i kontakt med en bevattningskonsult för att se hur vi kan förbättra green bevattning som har krånglat väldigt mycket under säsongen.

Under hösten nu kommer vi att sätta ut mattor vid tees där alla måste spela ifrån. De kommer även att användes under våren vi öppningen. Tanken är att minimera slitaget på tees under de mest känsliga delar av säsongen. Till en början kommer mattorna att ligga på marken men under vintern kommer vi att bygga ramar till dessa.

Vi kommer också att implementera ett jordförbättringsmaterial, zeolit, i tee 50 och tee 57 på samtliga hål. Zeoliten binder åt sig vatten och näring och samtidigt skapa en mer solid struktur i marken. För att få när det i marken kommer vi om ca 2 veckor djuplufta alla tees och skapa 12 mm stora hål som vi dressa när zeoliten i. Men istället för att slår luftningspinnarna rak ner kommer vi att köra med lite brytning. Det kommer att göra tees väldigt mjuka till att börja med. Vi kommer att hyra in en väg vält som vi kör över tees och på sådant sätt hoppas vi kunna jämna ut lite av de ojämna och konvexa partierna. Inför nästa säsong har jag även hittat ett annat material för att laga tees med som är lite mer jordiga och vilket jag hoppas kunna hålla ihop bättre för att minimera att tees känner sandiga under fötterna.

Senare under hösten och förmodligen efter banan stängs kommer vi även att byta ut trummorna under vägen framför tee 50 på hål 9, allt efter rekommendation från hydrologerna hos Sportfiskarnas Riksförbund. Trumbyte ingår i projektet kring ”Gäddfabriken” som bekostas av länsstyrelsen. Enligt hydrologen ger en större vägtrumma där ett ökat flöde i vattnet längs hål 9.