En ny säsong på gång!

Timrå GolfklubbBaninfo, Klubbinformation, Nyhet

Jag slutar aldrig vara förvånad över hur fort det slår över från vinter till vår i Sverige. För en månad sedan hade vi nästan 30 cm ny snö på ca 10 cm is. Nu är nästan allt snö, is och tjäle borta från golfbanan efter de senaste dagarnas fint väder. Igår var det 13 grader på golfbanan. Men vi har ändå haft kallt på nätterna med temperaturer mellan -8 och -3 på morgon den senaste veckan när jag har kommit till jobbet. Blåsigt har det också varit till och från och för en och en halv vecka sen blåste det 27 sekundmeter i vindbyarna.

Vinden har hjälpt till väldigt mycket särskild då den har varit lite värme i den. Den har skyndat på snö- och issmältning och upptorkning av ytorna. Det hjälpte också till att avlägsna många av de dukar vi täcker greenerna med under vinter för att skydda dem. Då många låg fortfarande fläckvis med istäcke så revs flera stycken sönder och flög åt alla väderstreck. Det tog Marcus och jag två dagar att jaga och drar ihop bitarna.

Men trots att dukarna gick sönder var det mycket positivt som kom av det. Vi kunde kalla in ”Dukgänget” redan i förra veckan (v. 13) och lade ut vårdukarna på 10 st. greener. Syftet med vårdukarna är att värma marken så att frö och gräset kan börja gro. Den här årstiden med sol och oftast kalla, torra vindar skyddar de också mot frystorka och hålla lite fukt i marken. Idag drog Anders och jag bort de sista vinterdukarna från greenerna och imorgon får vi återigen hjälp av våra hjältar att lägga ut de sista vårdukarna.

Innan blåsten lyfte bort vinterdukarna från greenerna var jag övertygad över att vi stod inför en till säsong som förra året med mycket kvävningsskador på våra greener. Oavsett hur eller vad man gör blir det alltid en överraskning när man tar bort dukarna, och det blev det i år… till det positiva! Greenerna verkar har klarat både vintern och det långvariga istäcket mycket bra. Våra krypvensgreener (greener 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 17) ser inte ut att ha fått så stora skador som vi hade trott med undantag för green 8. Men jag vill varna att än kan vädret slår till och göra mycket skada på de ömma plantorna.

Ni som har läst min sista rapport vet att Marcus och jag har hållit på att knäcka is och skotta bort snö från de här greenerna under vinter för att hålla istäcke så tunt som möjligt. Vi passade också på att krossa den tjocka isen som hade bildats på green 2 och 8 men det verkar som skadan på green 8 var redan gjort. Men jag är övertygad om att vi får till den nu på våren med hjälp av den ny såmaskin vi har investerat i och som ersätta två andra såmaskiner som vi byta bort.

Marcus och jag har även passat på att glesa ut träden runt några greener för att släppa in mer solljus när vi behöver det som mest: under våren och hösten. Här är det främst green 1 och 2 som gynnas men även ni golfare kommer att få fördel av det. Under våren kommer mer ljus och luft in över greenområden för att hjälpa få igång växligheten och under hösten för att stärka gräsplantan inför vintern. Förhoppningsvis hjälper ljusinsläppet även att tina bort frosten fortare så att spelet kan kommer igång tidigare på frostiga morgnar. Vi har även tagit bort en björk bakom green 15 som toppen hade blåst sönder på och den stora björken vid green 15 som stjäler både näring- och vatten från greenen samt skadar ledningarna till bevattningssystemet. Det var synd men tyvärr ett måste.

Nu gäller det att göra rätt sak i rätt tid framöver. Närmaste på tur gäller det att få igång rangen vilket jag hoppas kan ske inför kommande helgen men mycket beror på hur pass mycket den torkar de närmaste dagarna. En ny bollautomat har beställts och kommer att ställas ut så snart den har kommit. Till veckan kommer vi också börja med luftning av greenerna och teen och ev. fairway om de har torkat till. Det för att får bort de avgaser som byggs upp i marken under vinter samt att lättare får ner värme. Har vi tur så kommer det lite regn också.
Veckan efter Påskhelgen kör säsongspersonalen igång och förhoppningsvis kan vi komma ut och börja så greenerna, om inte förr. Personalplanering är klar och i år kommer vi att från mitten av juni fram tills mitten av augusti erbjuda singelklippte greener även på helgerna för att utöka spelkvalité.

I år kommer vi att har nya flaggor som speglar Timrå lite mer och passar en seaside-bana. Vi har under vintern renoverat sitsbänkarna och nya 150 m markeringar har gjorts. Till tee 42 kommer en markplatta att informera om hålets längd och handikapp och några nya skyltar kommer att hjälpa våra gäster lättare hitta runt golfbanan. Vi har också satt fast ett stöd på vissa krattor till bunkrarna för att underlätta för er. Med hjälp av Röda Korset har vi fixat ett antal påsar som kommer att finnas vid tee 1 som ni kan fylla med sand för att laga divots på fairway och sen lämna tillbaka efter ronden. På en av övningsgreenerna kommer ni också kunna prova Sure Putt där man träna puttning med en kopp som är ca hälften så står som en vanlig kopp.

Med andra ord är det mycket som händer just nu. Har ni några funderingar så hör gärna av er till mig på robert.martin@telia.com. Och passa på att njuter av The Masters nu i helgen från min mammas hemstad där de hade 30 grader varmt i söndags.

Robert Martin, Course Manager