En bra start på säsongen

Timrå GolfklubbBaninfo, Nyhet

Under den gångna veckan öppnade vi banan för säsongen och vilken bra start på säsongen vi har haft! Förutom första veckan i maj har vi haft otroligt bra väder för att göra i ordning golfbanan inför säsongen. Vi sådde greenerna och teen redan vid Påsk och hann får upp fröna innan kallt väder och snö drog in över området. Sen dess har ytorna utvecklat sig väldigt positivt och med en bra och jämn kvalité även om vissa tee sega efter litegrann.

Under hösten och vintern drog vi igång med flera förbättringar på golfbana som vi nu har hunnit klargöra. Björkarna bakom green 13 var väldigt fina. Men deras rotsystem hade spridit sig in under greenen och på deras framfart hade också lindrat sig runt bevattningsrören och strypt dem. Vi fick t.o.m. klippa bort rötter för att ta bort en vattenspridare där. Därför togs björkarna bort då vi var tvungen att gräva ner en ny bevattningsledning. Området torvades sen in och nya klipplinjor gjordes med en run-off till vänster om greenen. Vi räknar med att öppnar den för spel inom några veckor.

Området till vänster om green 15 var ett trist område med många ojämnheter, vattensamlingar, och dålig grästillväxt. Därför grävde vi ur området, tog bort gamla stubbar, mm. och gjorde ett kullsystem som nu ramar in greenen och fånga upp bollar som annars riskera att rulla ut framför tee på hål 16. Området har nu torvats in med färdiggräs. Till det partiet som blir foregreen köpte vi in gräs men resten torvade vi med vårt eget gräs från högroughen. Jag vill passa på att tacka TLS för hjälp med transport av gräset från Skåne, Evonella Trädgård samt Timrå Bil och Entreprenad för lånet av grävmaskiner, och LHS Maskiner för hjälp med en torvskärare.

Ett annat stor jobb som gjordes var trädfällning i områden bakom green 14, till höger om green 13 samt höger sidan av hål 15. Sammanlagt fälldes det ca 200 träd av Marcus och mig under vintern. De ca 70 kubik virke har vi sålt som björkvedsmassa. Riset som var kvar togs hand om under städdagen och vilket insats våra medlemmar gjorde då! Jag trodde ärligt sagt att vi skulle få bort ca hälften av riset under dagen men jag hade mycket fel! Vi var klart med risetdragning efter ca 2,5 timmar! En otroligt bra insats som hela klubben kan vara stolt över. Riset kommer att återvinnas och blir till slut värme och el.

Greenrenoveringsprojektet har också rullat på enligt planen under våren. Vi skottade av dessa greener i mars och lade ut vårdukar för att bygga upp värme i marken inför sådden. De finplanerades andra veckan i april och såddes veckan innan Påsk. I nuläget har vi klippt dessa greener 5 gånger. Vi har haft en bra och jämn etablering på alla greener även om tillväxten har varit lite långsammare på green 1. Vi ser att gräset har börjat täta ihop nu och min förhoppning är fortfarande att kunna öppnar de runt Midsommar. Men det är inget vi ska förhasta oss med. Det får ta den tid det tar.

Broarna ute på golfbanan ska också få en förnyelse. Bron mellan klubbhuset och tee 1 har gjorts om totalt och det finns nu en stenbro där. Det finns kvar lite markarbete kring den men bron är i princip klar. Vi tackar Timrå Betong för materialet och Mikael Steen som ansvarade för själva jobbet. Räcket på bron vid tee 18 kommer att tas bort och den, samt de övriga broarna på hål 3 och 12, kommer att förses med avkörningsskydd. Där får vi hjälp av Åke Nordström och Lennart Sjöberg.

Under den kommande veckan kommer vi att finputsa de första 9 hålen och gör de klar för öppning under veckan. Där blir det som planerat 6 st. provisoriska greener pga renoveringen. Vi kommer att hoppa över hål 6 än så länge och på hål 8 möts ni av 2 st. nya hål. Först ett par 3 som spelas ut från tee 8 mot en provisorisk green framför den första fairway bunkern. Efter att man har hålat ut där går man till vänster till en provisorisk tee och spelar ett par 4 in till green 8.

Med det sagt så välkomna Marcus, Lasse, Erik, Olle, Victor, Tyra och jag er alla till det som kommer att blir en riktigt bra säsong på Timrå Golfklubb!

-Robert Martin, Course Manager