Course manager informerar

Timrå GolfklubbBaninfo

Äntligen börjar det växa lite!

Efter en katastrofal vinter, och en kall vår med en sen start börjar det först nu komma lite tillväxt på de olika områdena på golfbanan och det känns som vi kan presentera en bana med hygglig spelbarhet. Den känslan har tyvärr lyst i sin frånvaro! Vintern lämnade många intryck på golfbanan och ingen av dem var bra. Vi hade 5 cm kärnis i närmare 130 dagar. Det har gett djupa spår i form av kvävningsskador på de olika ytorna. På tee och i roughen har vi haft mycket röd svingel. Det är en gräsart som vi ser främst här i högroughen och få långa vippor som är rödaktiga i färgen. Den är en av de mest tåliga gräsarter vi har här på golfbanan. Den kräver nästan ingen gödsel och lite vatten vilket är bra från ett miljöperspektiv. Den klarar sig uppemot 120 dagar under is innan den börjar dö ut, och det är det som har hänt på främst teeoch semi-roughytorna samt framför green 17.

På greenerna har vi flera greener, främst på första 9, där vi har torvat in med en gräsart som heter krypven. Den klarar uppemot 90 dagar under is innan det börjar dö ut. De dukar vi täcker greenerna med över vintern motverkar vinterskador men de kan inte göra så mycket mot att gräset ”kvävs” från att isen ligger så tät på marken som den gjorde i vintras. De greenerna som skadats mest har varit 1, 7 och 17.

Så varför är fairway så fin då? Det är för att gräset vi har där, mest ängs- och vitgröe, fröar av sig och bygger upp en fröbank i marken. De fröna kommer från gräsplantor som genom åren har anpassat sig till just klimatet, marken, osv. som finns här på vår golfbana. Fröna väntar in rätt tillfälle för att komma igång. Att få igång ytor som har skadats och dött ut p.g.a. is är inte det lättaste. Särskilt när det gäller krypven och rödsvingel då deras tillväxtsätt gör det svårare för andra gräsarter att ta sig in. Vissa greener har vi stödsått 4 gånger. Tee har vi sått 3 gånger. Vi har gödslat och luftat lite extra för att få någonting att ske. Det hjälps inte av de dåliga väderförhållandena med kalla nätter och torra vindar. Och det har vi haft fram tills den senaste veckan. Även om vissa dagar har varit varmt så har all värme försvunnit på nätterna. Den nederbörd vi har fått har blåst bort av vindarna och gjort det besvärlig att hålla fukten även med hjälp av bevattningen, och det råder vi inte över. Men som sagt, nu har vädret vänt och värmen har varvats med lite regn och vi ser att först nu börjar det faktiskt växa. Igår (28 juni) har vi vertikalskurit greenerna och klippt ner för att få till bra spelytor inför Golfveckan. Trots utseende är det spelbarheten som är viktigast och det kommer vi att ha nästa vecka. Förutom våra vanliga klipprutiner jobbar vi för fullt med att röja upp lite, plocka ogräs och finjustera bunkrarna för att få en bra finish på banan. Allt detta görs samtidigt som vi finjusterar och gör klart nya bevattningen till de nya tee 43. Vi har lagt ner nästan 500 meter rör och 150 meter kabel till bevattning, 24 st. spridare, och 11 st. ventiler med tillbehör. Allt med fokus på att störa spelet så lite som möjligt och påverka ytorna minimalt. Och nu på fredag morgon, den 1 juli, kommer alla dessa tees att stå klara med gräs.

Nu återstår det bara att tacka er alla få allt stöd vi har fått den senaste tiden och önskar er en fortsatt trevlig sommar samt välkommen till Golfveckan 2016 Har ni några funderingar kontakta mig gärna på robert.martin@telia.com. Jag lämnar också en lite tröst från min hemstads mest berömd golfare, Bobby Jones: Golf spelas på en plan som är bara 15 cm bred, den mellan det vänstra och det högra örat.

/ Robert Martin Course manager