Banstatusrapport Oktober 2016

Timrå GolfklubbBaninfo

Äntligen kom höst och vi på banan har fått pusta ut lite. I början av oktober kom även första frostnätterna och på vissa dagar släppte inte frosten förrän mitt på dagen. Perioden har varit fortsatt torrt och man undrar när nederbörden ska komma. För andra månaden på raden har vi fått mindre än 50 % av den normala månadsnederbörden med temperaturer mellan -4 och 12 grader.

Det torra vädret har inneburit bra spelförhållande, och mycket spel har det varit. Det har också reducerat risken för svampsjukdomar under tiden även om de senaste dagarnas nederbörd och temperaturer har drivit igång snömögel på vissa greener.

Greenerna, tee och foregreen klipptes för sista gången den 30 september. Vi har vältat och dressat greenerna under tiden för att håller en bra nivå på spelbarheten för årstiden. Att de skadade områden täta ihop sig nu i slutet av säsongen är det en klar fördel inför nästa säsong.

Vi har de senaste dagarna dressat fairway och applicerat växtskyddsmedel. Vi har också hunnit klippa ner och samla in högrough runt banan. I år har vi tagit enbart de frodiga ställen. Det för att ge gräset en bättre chans att fröa av sig i de partier som hade tagit mycket stryk av isen i vintras. Här resonerar jag att det gräs som överlevde är genetiskt bättre anpassat till vårt klimat. Därför är det bättre att på sådant sätt ”så in” de område istället för att köpa frö att så in de till våren.

Vi har påbörjat vår årliga kamp mot sly runt banan. De första nio hålen är nästan klart likasom hål 10 och 18 på sista nio. Det arbetat fortgår så länge snön inte är alldeles för djup. Vi har också inventerat de träd som skuggar vissa greener för att planera in en mindre avverkning. Det för att släppa in mer solljus på morgonen främst under våren och hösten. På våren gynnas gräsets tillväxt av morgonljusets våglängd. På hösten gynnas golfare av att frosten försvinner fortare då solstrålen når greenerna med mer intensitet och lite tidigare.

På personal sidan är vi ”basstaben” just nu, alltså 5 personer, fram till slutet av november. Vi har under perioden deltaget på en Erfarenhets (Erfa) träff tillsammans med ca 50 st. andra från södra och mellersta Norrland som anordnades av SGF och SGA. Vi har även för första gången under alla mina år på Timrå GK spelat personal mästerskapet i solsken och i kortarmad! Så där var vi vinnare allihop och dagen avslutades med gemensam middag.

Robert Martin, Course Manager