Banstatusrapport mitt i vintern

Timrå GolfklubbBaninfo, Nyhet

Man blir ALDRIG klok på vädret i det här landet. I måndags (13 feb.) var det 5 grader PLUS klockan 06.00 när jag kom till golfbanan och under dagen kändes det mer som mitten av april än mitten av februari med temperaturen uppemot +10. Veckan innan var det inte varmare än -12 grader på dagarna. Under veckan har mycket av snön hunnit smälta till vatten som har runnit ner och lagt sig i golfbanans låga punkter och sedan hunnit fryser till is. Som tur är så har det varit lite blåsigt som har medfört att mycket har dunstat av.

Marcus och jag har tagit fördel av väderleksprognosen och var ute i förra veckan och skottade bort snö från alla krypvensgreener med snöslungor som vi har fått låna från Timrå kommun. Det som var kvar på dukarna var en ishinna som varierade mellan 1-10 cm. Tjockast var på green 2 och 8 där vi inte kunde ta bort det första snön som kom i höstas. Sedan har vi krossat isen på dessa två greener för att försöka minimera eventuella skador från isen.

Anledning till det här är att vi vill försöka undvika samma omfattning av skada som förra vintern där gräset på dessa greener kvävdes. Genom att avlägsna snön nu resonerar jag att vi både lätta på trycket mot greenytan samtidigt som ge möjlighet för snön att smälta bort fortare, då snömängden är mindre. I att det kom töväder gav det en större chans att luften under duken kan sippra ut vid barfläckar runt om duken och då minskar vi risken för kvävningsskador på just de greenerna. Och det verkar som det är precis det som har hänt de senaste dagarna.

På grund av vädret har vi för första gången fått stänga skidspåret mitt under säsongen. I tisdags var det inte åkbart där marken stäck upp mitt i spåret och nu är spåret i princip borta. Vi kommer att dra om det bara det kommer mer snö.

-Robert Martin, Course Manager