Banstatusrapport 12 juni

Timrå GolfklubbBaninfo, Nyhet

Normalt sett så brukar vi få mellan 30 och 40 mm regn i Fagervik under maj månaden. Därför blir man lite brydd när man tittar på väderstation och det stå 0,2 mm den senaste månaden. Lägg till det att: havet har varit uppemot 50 cm under det normala, dagstemperaturer på över 20 grader och 29 grader vissa dagar, och 10-15 sekundmeters vind även nattetid så är det inte kul att få gräs att trivas på en sanduppbyggd golfbana.

Havsnivån och grundvattennivå är detsamma här på golfbanan. Om havsnivån låg så är grundvattennivå låg och vice-versa. Nivån, som ligger så grunt som på ca 30 cm djup på hål 8, påverkar både fuktigheten i marken och jordtemperatur. Är vattennivå låg så torkar marken fortare. Är vattentemperaturen låg så kyls marken. Det innebär att marken torkas ut extra fort då vattennivån är låg och värms upp fortare då det inte kyls ner av grundvattnet. I normala fall skulle det vara hur bra som helst. Men inte i år, inte när det inte falla något regn och definitivt inte när temperaturen är närmare 30 grader och det blåser kuling på nätterna. Då är avdunstning extremt högt.

Genom vårt bevattningssystem skickar vi ut över 1 000 000 liter vatten per natt just nu. Och det räcker inte till. Inte på grund av att det är för lite vatten men oftast pga. att vattnet inte hämnar där vi vill pga. vinden. Då får vi handvattna med slang för att hålla det någorlunda grönt på vissa greener. Det innebär också att vi måste prioritera det över andra jobb ute på banan. Det låga havsvattennivå påverkar också vårt bevattningssystem då insugsrören har sugit i sig luft och skräp som minska bevattningskapacitet och måste åtgärdas vilket innebär ännu mindre tid till saker ute på banan.

Med det sagt så kan jag bara konstatera att banan utvecklar sig i en positiv riktning. Det torra vädret bör ha en positiv effekt på rotutveckling hos gräsplantan då rötterna måste växa extra mycket för att leta vatten och näring. En seaside golfbana ska vara lite beige här och var från torkan men helst efter att tillväxten har kommit igång och gräset tätat ihop. Vi har fortfarande lite bekymmer med våra krypvensgreener men de övriga greener håller kvalitén som vi inte brukar ha förrän slutet av juni. I måndags gjorde vi en luftning och en tjock dressning av greenerna och har fått en bättre spelbarhet. Förutom vattning och spelbarhet jobbar vi just nu med att få till lite finish på banan inför årets stortävling på tisdag.

Jag vill påminna er alla om att vänta på att vi ger tecken innan ni slå och vinka tillbaka så vi vet att ni har sett oss. Det handlar om VÅR säkerhet som kommer före ert spel. Och sen vill jag att ni ska komma ihåg att bara för att det känns som juli eller augusti med sol och värme betyder inte att man kan förvänta sig att banan ska hålla den kvalitén som vi kommer att ha då.