Aprilväder och vårsådd

Timrå GolfklubbBaninfo, Nyhet, Okategoriserade

Aprilväder slutar aldrig att förvåna. Vädret har varit minst sagt varierande bortsett från en sak: temperaturen. De senaste åren har vi haft några dagar under april med temperaturer uppemot 15 grader, men inte i år. Temperaturen har legat lite lägre än normalt med rejäl kyla på nätterna; ändå när mot -8 i början av den här veckan. Det har inneburit att det inte händer så mycket med växligheten utanför vårdukarna. Perioden har också varit lite torrare än normalt vilket har hjälpt till att torka upp golfbanan.

Att snön smälta bort och banan torkas snabbt upp är en fördel. Vi kunde öppna rangen i par med rekordåret 2015. Vi kunde också komma igång med luftning av greenerna och teen tidigare än förra året. Men en stor risk då vi har haft det kallt har varit frystorka. Tack vara att vi fick ut vårdukarna så pass tidigt kunde vi förhindra det på greenerna samtidigt som vi fick upp marktemperaturen. Många av greenerna har klarat sig otroligt bra och växligheten har redan kommit igång under dukarna.

Under veckan har vi vertikalskurit, sått in, dressat, vält, och lagt tillbaka vårdukarna på samtliga greener förutom PG 3 (”Pålles green”). Den har vi tänkt stödså med den nya såmaskinen som levereras till veckan. Vi vill se vilka skillnader det blir i etablering mellan såddmetoder på våra greener inför nästa säsong. Den greenen kommer förmodligen att ligger efter de övriga greener i utvecklig under början av säsongen vilket också ger oss lite information om det lönar sig att komma igång med sådden så tidigt som möjligt kontra att avvakta lite mer värme.

Jag vill passa på än en gång att tacka alla från Dukgänget som har hjälpt oss med både vinter- och vårdukarna. Det är otroligt mycket slit och utan deras insats skulle vi inte kunna täcka våra greener vilket ge optimala förutsättningar till en bra säsong.

Nu närmast kommer vi att börja lufta och vertikalskära våra fairway, vertikalskära och stödså teen, och fixar till lite vägar.

-Robert Martin, Course Manager