Varje morgon har vi ett startförbud då banpersonalen går ut och förbereder golfbanan för spel. Det tidsfönstret ge personalen arbetsro att kunna utföra sitt arbete i en tryggare arbetsmiljö samtidigt som vi är mindre i vägen för golfare under dagen.
Fler frågor
Banan
Det enkla svaret är ja. MEN… bara för att det är gräs betyder inte att det ska klippas. Den högroughen (oklippta gräs partier) vi har runt banan har många olika funktioner. Estetiskt ramar de in banan och ger den en klassiskt linksbana karaktär samt ger höjd på en annars platt golfbana. Ekologiskt ökar det mångfalden på hela golfbaneområdet och därmed miljövärdet för golfbanan. Ekonomiskt sparar vi över 70 000 kr per år genom att inte behöver klippa dessa områden. Spelmässigt gör de områden golfbanan lite svårare än om det hade klippt, men ändå är golfbanan lättare att spela än om det hade varit skog där.
I 20 år har vi jobbat med att får högroughen så bra som möjligt och vi fortsätter att jobba med att tunna ut det på vissa partier. Den är väldigt gles i jämförelse med det som finns på många berömda linksbanor runt om i världen. Den tillsammans med björkskogen och närheten till vattnet gör att golfbanan här på Timrå Golfklubb har en säregen karaktär som får den att stå ut från mängden.
Vår golfbana påverkas mycket av vinden som ökar avdunstningen, särskilt på då ställen som är mer öppna. Det tillsammans med att golfbanan är uppbyggd bara av sand gör att vi får naturliga torrfläckar vilka i och för sig passar en golfbana med linkskaraktär. Men vi vill inte riskera att gräset dör så vi handvattnar för att kyla ner dessa hotspots och minska avdunstning under dagen. Då behöver vi inte vattna lika mycket, får dit vatten där det behövs mest, och därmed sparar vi resurser.
Använd greenlagaren! Varje dåligt eller icke-lagat nedslagsmärke innebär en skada i greenen och därtill en ojämnhet som påverkar bollens rull. Genom att laga nedslagsmärken minimerar man skadorna på greenerna och då blir greenerna mindre hoppiga.
Man får aldrig gå på en green där frosten ligger kvar. Då är gräset så skört att stråna bryts av om man trampar på dem. Resultat blir svarta fotsteg där gräset oftast dör.
Förr i tiden vattnade man jättemycket för att gräset skulle bli grönt och inte torka ut. Men övervattning kostar. Det blir mer el för drift av pumparna. Risk för näringsläckage ökar så att man måste gödsla mer. Risken för sjukdom ökas och gräset mår sämre då rotsystemet blir underutvecklat. Även spelbarheten påverkas negativt av att greenerna är för mjuka pga övervattning. Vi mäter fukthalten i greenerna med en fuktmätare som hjälper oss a bedöma när vi ska vattna och hur mycket. De ger svar på hur mycket fukt i procent som finns tillgänglig för plantan att ta upp. Kortfattat ska all bevattning vara behovsanpassad.
Avdunstningen är stor under dagtid, bevattningen tar lång tid och blir onödigt dyr. Därför sker bevattningen helst på nattetid. Det är också mer praktisk för spelet då golfare inte möts överraskande av spridare körs igång medan de spelar.
Orsaken till att greenerna på banan kan ha olika hastigheter är flera. Det beror på hur de är uppbyggda och dränerade, om de ligger i sol eller skugga, om de ligger öppna eller skyddade för vind. Även gräset kan variera från green till green. Över huvud taget varierar skötseln en del beroende på vilken blandning av gräsarter (vitgröe, krypven, rödsvingel och rödven är de vanligaste) som man har på banan.
Ibland kör man över greenen med en vält efter att de luftats. Det betyder att marken packas till något igen, men denna packning är väldigt ytlig och förstör inte effekten av luftningen. Däremot är välten ett väldigt effektivt sätt att snabbt återskapa en jämn och bra puttyta. Forskning visar också att vältning motverkar sjukdom också.
Vi vältar greenerna för att få dem mer enhetliga i ytan. Redan efter ett par vältningar brukar olikheterna försvinna. Det går också att använda välten för att få fram en jämnare, snabbare spelyta utan att behöva klippa extremt lågt. Det är en teknik som används mer och mer på de svenska banorna. Det är ett effektivt sätt att ta bort stressen från gräsplantan och effekten blir inte bara jämnare och snabbare greener utan också friskare gräs.
För att marken ska fungera optimalt för både spel såsom grästillväxt ska det finnas en balans mellan porer som är luftfylld och de som är vattenfyllda. En bonde brukar plöja för att åstadkomma detta. Det kan inte vi göra med en green, tee, eller fairway. Så vi använder olika luftningsverktyg som skapar utrymme i marken för luft och rötter och minimera kompaktering.
Sanden jämnar ut ojämnheter och stärker gräsplantan. Den förhindrar avdunstning och motverkar sjukdomar. Men den viktigaste anledningen är att man hela tiden måste blanda in sand är för att motverka att organiskt material byggs på i ytan, så kallad thatch. Thatchen lägger sig som ett lock på ytan och förhindrar luftväxling med marken under, vilket är viktigt för rotutveckling. Även vatten får svårt att tränga ner i profilen och ger då en svampig greenyta som snabbt blir ojämn. Thatchen förvärrar också problemen med torrfläckar och svampsjukdomar. Med inblandning av sand får man en lagom fördelning av markpartiklar med gott om hålrum för luft, vatten och näring att passera igenom.
Klipphöjderna vi har varierar över säsongen. Under högsäsongen, slutet av juni till september klipper vi greener oftast på 3,2 mm. Men beroende på vädret, speltryck, sjukdom, slitage, mm kan vi justera klipphöjden upp eller ner för att ge gräset bästa möjligheter att trivas.
Kansliet
Du kan alltid köpa presentkort eller greenfeebiljetter via vårt kansli.
Du kan boka golflektioner via våra våra Pro´s Niklas Dahlgren och Peter Forsgren. Läs mer på deras hemsida Timrå Golf Academy (timragolfacademy.se)
Du kan alltid swisha din betalning av greenfee till nummer 12345 222 49
Din årsavgift betalar du via Min Golf
Vill du ansöka om att bli medlem i vår golfklubb så skickar du ett mail till [email protected]
Vill du veta vilka som sitter i vår styrelse och kommittéer så finns informationen på här.
Mail går att skicka både till [email protected] eller [email protected].
Alla medlemmar har också möjlighet att svara på medlemsundersökningen som skickas ut varje år som blir en input till styrelsen och framtida planer och förbättringar.
Vårt kansli är bemannat
- Vardagar 07-18
- Helger 07-16
Greenfee kan alltid betalas med swish 12345 222 49 övrig tid ange golf id som referens.
Bokning av starttider sker via Min Golf.
Vår range och övningsområde är tillgängligt dygnet runt, den är också belyst på kvällarna. På rangen kan du betala med ditt bankkort.